Het leek me zo leuk om een keer met gewone kleurpotloden een tekening te maken. Ik heb even wat gezocht op Google om te zien welke potloden ik het best kon aanschaffen. Daar verzonk ik gelijk in allerlei verschillende opties: Polychrome, aquarelpotloden, pastelpotloden, inktense potloden ?? ....STOP..... Ok, dat potloodje uit een blikken doosje wat je vroeger op school had is dus al helemaal niet meer van deze tijd. Ik heb vervolgens maar een compacte blog over
kleurpotloden
gelezen (zie link). Aan de hand van die aanbevelingen maar een mooie set polychomos kleurpotloden van Faber-Castell besteld met een kern op oliebasis om uit te proberen. Ik ga voor een A3 formaat papier wat al een groene kleur bevat als basis. Dan kan ik die kleur ook mooi als middentoon aanhouden. Ik denk dat groen goed past omdat ik in de ogen ook een groene tint zie. Vervolgens zet ik de schets op met een wit potlood. Je kunt de foto ook op A3 uitprinten en overtrekken met calqueer papier. wil je weten hoe dat werkt kijk dan in de volgende link:
Overtrekpapier gebruiken: 9 stappen.
Het werken met potloden is toch weer een ander verhaal dan schilderen, maar ik zie ook gelijkenis. Zo kun je ook in lagen werken zodat de ondergrond van invloed is op de bovenste laag. Ik probeer de ogen zo nauwkeurig mogelijk te tekenen. Ik zet een kleur op, teken de volgende kleur gedeeltelijk over de eerste laag heen en probeer zo alles in elkaar te blenden voor een zachte overgang. Het valt niet mee om een huidskleur te krijgen, ik combineer vaak de kleuren 132 Beige red, 189 Cinnamon, 131 Coral voor de huidtinten. Voor het zwart in de ogen heb ik mijn aquarelset erbij gepakt en de ogen en wenkbrauwen met zwarte aquarelverf gedaan. Om de kleuren nog eens extra te verzachten en te blenden gebruik doezelaars in verschillende diktes.
Ik kleur het hele gezicht in op bovenstaande methode. halverwege ga je twijfelen, kleuren kloppen niet meer lijnen verschijnen waar ze niet horen te zitten... kortom je wilt stoppen het wordt niets!! ... toch is dit een fase die bijna iedereen doorloopt. pas als je ziet wat er fout gaat aan het gezicht kun je het ook pas corrigeren. Je moet eerst een object hebben, voordat je kunt oordelen wat er wel of niet klopt in vergelijking met het origineel. probeer nu te focussen op 1 ding. Bijv. alleen de neus. Waar klopt het niet, te donker, te licht, vergelijk de kleur van de tekening en pas aan wat nodig is. Dat stukje moet ietsje donkerder ? neem dan een donkerdere kleur, zet die over de tekening en doezel hem stevig in. vergelijk dan weer en herhaal deze stappen zoveel als nodig. op een gegeven moment komt het aardig overeen met het origineel. Als je alle kleine stukjes hebt gecorrigeerd ga je verder met het grote geheel.
Het haar heb ik in segmenten gedeeld. Ik heb geprobeerd om hele stukken en/of vlakken te tekenen maar dat ging niet goed. Ik was begonnen met zwarte vlakken maar kreeg ze later niet bijna niet meer licht, dus ik moest andersom werken, eerst de lichte partijen invullen en daarna steeds donkerder werken (zelfde als bij aquarel). Toen heb ik maar geprobeerd om per streng het haar in te delen. Dat ging wat beter. Je kunt dan eerst de lichte partijen aangeven in de streng met wit.
Daarna steeds wat donkere kleuren zoals geel, gele oker, omber en gebrande omber kleuren. ondertussen zie je nog steeds oneffenheden in het gezicht dus je blijft maar corrigeren en aanpassen alsof er geen eind aan komt :-) Na het haar gaan we verder met de nek en schouders, we zetten weer een basis huidskleur op en passen steeds de tinten wat aan en blenden met de doezelaar. Uiteindelijk nog 15 keer aanpassen weggummen en opnieuw beginnen, maar op een gegeven moment moet je stoppen !! Het is misschien niet 1 op 1 perfect maar voor mijn eerste kleurpotloden portret ben ik super tevreden en heb ik enorm genoten van het proces. Probeer het vooral uit!! harstikke leuk :-)