Ik vond nog een oude foto van mijn oma en mijn opa. Beide zijn er helaas al lang niet meer. Ondanks dat ze me zo dierbaar waren heb ik veel herinneringen maar weinig foto's van beide. De foto die ik in mijn bezit heb is best klein namelijk 17,4 cm hoog en 12,6 cm breed. Het leek me zo leuk om eens een portrettekening van beide te maken om zo de mooie herinneringen weer eens op te roepen en wat aandacht aan ze te besteden, want dat verdienen ze zeker :-) De foto is best klein en daar staan dan ook nog 4 personen op. Als ik alleen het gezicht van mijn opa neem blijft er een fotootje van 4 bij 6 cm over. Dus om deze kleine fotoselectie geschikt te maken als referentiemateriaal moet ik wat verzinnen.
Als eerst heb ik een foto gemaakt met mijn GSM om de analoge foto om te zetten naar een digitale afbeelding. Vervolgens de foto op mijn PC gezet en opgeslagen in een map. Microsoft Paint is beschikbaar voor iedereen die Windows heeft dus lijkt me dat een geschikt teken programma om mee te werken. Ik open de foto in MS Paint. Met de knop bijsnijden selecteer ik het juiste kader om het hoofd van mijn opa. Zodra ik het juiste kader heb geselecteerd, klik ik op de knop bijsnijden. (heb je geen knop bijsnijden dan kun je met de knop Selecteren het juiste kader aangeven, vervolgens CTRL-C intoetsen (kopiëren) een nieuw bestand openen en plakken. Ik kan nu vrij eenvoudig de selectie van de foto vergroten en verkleinen op mijn scherm door de toets CTRL ingedrukt te houden en tegelijk het muiswieltje te bewegen. Ik heb nu het portret van mijn opa digitaal op mijn scherm en kan de afbeelding eenvoudig vergroten en verkleinen.
Het kleine fotootje is mijn inziens te klein om met een raster te werken of om een schets te maken uit de losse hand. Daarom ga ik een oplossing verzinnen om de foto te vergroten zodat ik een redelijk formaat heb om mee te werken. Ik neem mijn schetsboekje en meet beide zijde op van het schetsboekje. Mijn schetsboekje is 20,5 cm bij 14 cm groot. Ik neem een velletje overtrekpapier (transparant - calqueerpapier) en knip het in de afmeting 20,5 * 14 cm uit. Ik heb nu een doorzichtig velletje papier wat net zo groot is als mijn schetsboekje. Ik ga terug naar mijn computerscherm en scrol met het wieltje en de CTRL toets totdat ik ongeveer hetzelfde formaat heb als het overtrekpapier. Als ik ongeveer de juiste grote heb en de afbeelding past binnen het papier plak ik het overtrekpapier vast op mijn scherm met schilders tape. nu zie ik de afbeelding op juist formaat door mijn overtrekpapier heen en kan ik het overtrekken met een potlood. Ik heb dit veel vaker gedaan en nog nooit schade ondervonden aan mijn scherm maar dit is uiteraard op eigen risico om na te doen. Ik kan nu de verschillende toonwaardes (kleurverschillen) aftekenen op het overtrekpapier.
Nu ik een overtrekpapier heb met de omlijnde toonwaardes ga ik een transferpapier gebruiken.
Je hebt al kant en klaar transferpapier zoals bijv. SARAL transferpapier. Dat is papier wat aan een kant al een pigmentpoeder bevat.
Transferpapier is verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals grafiet, wit geel rood en blauw. Je kan ook zelf transferpapier maken als je geen transferpapier hebt of wilt aanschaffen. Zie link Overtrekpapier maken. Leg nu het transferpapier met de pigmentkant op het schetsboekje en leg het overtrekpapier weer bovenop het transfervel. Ik had met potlood op het overtrekvel getekend en ga nu met een balpen over de lijnen van het overtrekvel heen. Hierdoor drukt het transfervel de lijnen in pigment op het schetsboekje. door een balpen te gebruiken kun je ook zien welke lijnen je wel en niet gehad hebt. als je klaar bent staat de opzet in potlood op het schetsboekje. vervolgens kun je de schets in gaan kleuren. Ik pak mijn Caran D'ache Luminance potloden voor de grote vlakken in te vullen. Deze potloden zijn ietsje zachter door de mix van Was en Oliebasis. Voor de details gebruik ik meer de Faber Castell Polychromos die wat harder zijn doordat ze een kern hebben op Oliebasis.
Ik ben even aan het zoeken geweest in de eerste afbeelding welke kleuren een beetje overeen kwamen. Zodra ik de kleuren wat bij elkaar gezocht had, heb ik op het gemakje alle vakken ingekleurd. Bij ieder vak eerst even de buitenlijn weggummen zodat deze niet/nauwelijks meer zichtbaar is. Vervolgens inkleuren. Kies naast andere vakken een toonwaarde die overeenkomt met het vak ernaast anders krijg je nogal harde contrasten. Door een kleine stap in toonwaarde te nemen wordt het 1 geheel. zodra een vlak is ingekleurd naar je zin neem je een blender potlood. met het blender potlood laat je beide vlakken in elkaar overvloeien. Zodra je gereed bent met de tekening kun je ook nog een Caran D'ache full blender gebruiken. deze stick blend de kleuren nog meer in elkaar maar geeft het ook een mooie glans laag. uiteindelijk zeer blij met de mooie herinnering in mijn schetsboekje. Nu ik weet hoe het moet ga ik volgende keer een portret van mijn oma proberen :-)